Aasialainen ruokakulttuuri

Ei ole olemassa vain yhtä Aasialaista ruokakulttuuria, vaan niitä löytyy Aasiasta useita erilaisia. Yhteisenä piirteenä eri ruokakulttuurien välillä tällä alueella voidaan kuitenkin pitää paikallisen filosofian ja uskonnon vaikutusta ruokailuun. Itämaisessa filosofiassa etsitään tasapainoa kaikessa elämään liittyvässä, siis myös ruokailussa. Monesti aasialainen ruoka on kasvispainotteista ja kevyttä.

Suurimmat ruokakulttuurit

Aasian suurimmat ruokakulttuurit tulevat Japanista, Kiinasta, Vietnamista, sekä Intiasta. Ruoan maut muodostuvat useimmiten tulisen, suolaisen, kirpeän, makean ja happaman liitosta. Riisi on erittäin arvostettu raaka-aine ja sitä syödään miltei jokaisella aterialla kaikissa aasialaisissa ruokakulttuureissa. Teellä on myös suuri merkitys Aasialaisessa ruokakulttuurissa, siitä esimerkkinä muun muassa erilaiset teeseremoniat.

Ruokailu Aasiassa

Useimmiten aasialainen ruoka valmistuu nopeasti wok-pannussa ja raaka-aineet on pilkottu suupalan kokoisiksi. Ruokalajit tarjoillaan pöytään yhtäaikaisesti, jolloin jokainen voi ruokailla haluamassaan järjestyksessä.

Ruokailuvälineinä ovat useimmiten syömäpuikot tai lusikka. Oikeaa kättä voi myös käyttää ruokaillessa, mutta vasemman käden käyttämistä tulee välttää. Vasenta kättä käytetään muun muassa intiimihygieniaan, jolloin ei ole soveliasta käyttää sitä ruokailuun.

Aasialaiset maut

Aasialaisiin makuihin tutustuu parhaiten mausteiden kautta. Käytetyimpiä mausteita ovat juustokumina, korianteri, chili, kumina, garam masala ja inkivääri. Mausteiset ja tuliset liemet kuuluvat usein aasialaisiin keittiöihin. Näitä liemiä maustetaan soijalla, limellä, sitruunaruoholla ja kalakastikkeella. Riisin lisäksi käytetään paljon nuudeleita, jotka ovat ikään kuin eurooppalaisen pastan korvikkeita. Nuudeleissakin on valinnanvaraa. Valinnan voi tehdä gluteenittomien riisinuudelien tai vehnä- ja munanuudelien väliltä.