Afrikkalainen ruokakulttuuri

Afrikkalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa neljään eri osaan: itäiseen, pohjoiseen, läntiseen ja eteläiseen. Yhteistä näille eri alueille on, että ruokailu tapahtuu useimmiten syömällä sormin samasta astiasta. Useimmiten kana- tai lihapataan kastetaan kädessä palloksi pyöriteltyä riisiä tai couscousia. Raaka-aineista tärkeimpiä ovat hirssi, durra, riisi, sipuli, hedelmät ja chili, sekä naudan-, lampaan-, sian- sekä kananliha ja riistaeläimet. Ruoka valmistetaan perinteisesti ulkona avotulella. Lämmin ateria nautitaan illalla.

Pohjoinen keittiö

Pohjoisessa ei sianlihaa juuri käytetä islamin uskonnon vaikutuksen vuoksi. Pohjoinen keittiö on saanut vaikutteita Välimeren ympäristöstä ja sen ruoat ovat usein haudutettuja ja makeampia. Maitoa käytetään myös ruoassa huomattavasti enemmän ja kasviksia makeutetaan muun muassa hunajalla. Käytetyin liha on lammas ja mausteista suosituimpia ovat anis, valkosipuli, sahrami ja kaneli.

Eteläinen keittiö

Etelässä ruokia grillataan paljon eikä aterialla välttämättä tarjota vihanneksia tai kasviksia ollenkaan. Suuria vaikutteita alue on saanut aasialaisilta kauppiailta sekä eurooppalaisilta siirtomaaisänniltä. Myös curry-ruoat ovat suosittuja etelässä. Raaka-aineista käytetyimpiä ovat kassava, maapähkinät, vihreät lehtivihannekset ja erilaiset lihat, sekä sisäelimet.

Itäinen keittiö

Itäisellä alueella ruoka usein keitetään joko vedessä tai kookosmaidossa. Ruokaa voidaan myös paahtaa kivillä, grillata tai uppopaistaa. Vaikutteita alue on saanut erityisesti englantilaisilta siirtomaaisänniltä.

Läntinen keittiö

Läntisessä Afrikassa ruoka on tulisempaa ja voimakkaampaa. Orjakauppiaat toivat Karibialta mukanaan mausteita ja näin antoivat oman lisänsä paikalliseen ruokakulttuuriin. Tyypillistä ruokaa alueella ovat muun muassa harira-keitto, lammaspyörykät, sekä sambuusat.