Ensiapu voi parhaimmillaan pelastaa hengen

Suomen Punainen Risti on järjestänyt ensiapukoulutusta jo vuodesta 1885. On tärkeää, että mahdollisimman monella kansalaisella on valmius toimia hätätilanteessa tilanteen vaatimuksien mukaan. Jokaisen suomalaisen tulisi osata ensiaputaidot. Tärkein oppi kursseilla, on oppia rohkeaksi ja ensiaputaitoiseksi kansalaiseksi, joka uskaltaa mennä auttamaan hätätilanteessa.

Onnettomuuden sattuessa on hyvä tietää miten toimia. Hätätilanteessa auttajan/auttajien on tärkeintä pysyä rauhallisena ja eliminoida mahdolliset lisävahingot kuten sähköstä, tulesta ja liikenteestä johtuvat vahingot. Hätänumeroon soittaminen, tarvittaessa ensiavun, kuten oikein annetun elvytyksen, haavansidonnan ja potilaan rauhoittelun avulla voidaan pelastaa ihmishenkiä ennen, kun ambulanssiapu saadaan paikalle. Ensiaputaitoja on tärkeää ylläpitää uusimalla kurssin aika ajoin.

Ensiapua voi opetella myös kotona

Tänä päivänä internet on pullollaan sivustoja, joilta voi tilata erilaisia ensiapuvälineitä ja opetusnukkeja. Ensiaputarvike.fi – sivustolla on varsin kattavasti kaikkea hätätilanteisiin defibrillaattorista opastekyltteihin ja elvytysnukkeihin. Mikäli ei ole mahdollista osallistua Punaisen ristin ensiapukoulutukseen tai muiden koulutusten järjestäjien kursseille, voi elvytystä opetella kotona elvytysnuken avulla. Pitkään on ollut elvytyskäytäntönä aikuiselle 30 puhallusta ja 2 painallusta. Haavansitomista voi harjoitella vaikkapa kaverin kanssa. Tekoveri tuo tilanteisiin todentuntua.

Onneksi ensiaputieto on nykyään kaiken kansan saatavilla

Sen lisäksi, että ensiapua voi opetella kotoa, monilla sivustoilla löytyy ajantasaisia kirjallisia ohjeita, kuinka toimia hätätilanteissa. Tässä esimerkki Keski-Suomen pelastuslaitoksen sivuilta ohjeita. Kuten myös terveyskirjaston sivuilta löytyy paljon hyviä toimintaohjeita.