Etelä-Eurooppalainen ruokakulttuuri

Eteläeurooppalaiseksi ruokakulttuuriksi voidaan kutsua Espanja ja Välimeren alueen keittiöitä. Tyypillistä alueelle on viinin ja oliiviöljyn käyttö. Useimmiten on myös tarjolla jonkinlaista vehnäleipää. Ruokailu on perheen ja ystävien yhteen kokoontumista ja seurustelua aterioimisen lisäksi.

Espanjan keittiö

Espanjalainen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain. Oman mausteensa espanjalaiseen keittiöön, kuten kaakaon, sitruunan ja chilin, ovat tuoneet Espanjan entiset siirtomaat Aasiasta sekä Etelä-Amerikasta. Paikallisessa keittiössä käytetään paljon meren antimia, ilmakuivattua kinkkua, possumakkaroita sekä kananmunasta tehtyjä jälkiruokia. Lisäksi tyypillistä espanjalaisuutta ovat tapaslajitelmat eli kylmät ja kuumat naposteltavat, kuten oliivit, juustot, kinkut ja chorizo makkarat. Tunnetuimpia ruokia ovat paella, perunamunakas, sekä paahtovanukas.

Italian keittiö

Välimerenalueen keittiöistä italialainen keittiö lienee maailmalla tunnetuin. Kaikki tietävät vähintään pastan ja pizzan. Esimerkiksi perinteisesti pizza on valmistettu niistä raaka-aineista joita kotoa sattuu löytymään eli useimmiten juuri tomaatista, juuston lopuista ja niin edespäin. Muita tunnettuja italialaisia ruokalajeja ovat minestronekeitto, lasagne ja risotto. Eikä pidä unohtaa italialaisia jälkiruokia kuten tiramisua ja pannacottaa. Italialainen jäätelö eli gelatto on perinteistä jäätelöä sorbettimaisempi ja makuvaihtoehtoja on lukemattomia.

Kreikan keittiö

Kreikassa ruokaillaan Italiaa tukevammin ja alkupalojen kanssa nautitaan ouzo-ryyppyjä eli anisviinaa. Pääruoan kanssa maistuu pihkalla maustettu retsinaviini. Kreikkalaisessa keittiössä käytetyimpiä raaka-aineita ovat feta- ja halloumijuustot, munakoisot, tomaatit, merenelävät sekä lampaan-, sian- ja kananliha. Tyypillisimpiä ruokia ovat tzaziki, moussaka ja baklava eli filotaikinasta tehty leivonnainen.