Japanilaisen kulttuurin perusteet

Japanilainen kulttuuri on kehittynyt vuosisatojen saatossa hyvin omanlaisekseen. Vaikka Japani on perinteiltään aasialainen, on se muotoutunut omanlaisekseen, sillä se on ollut eristyksissä muista saarivaltiona. Japanilaisen kulttuurin kulmakivi on perinteiden kunnioitus. Japanilaisessa kulttuurissa pahita mikä voi ihmiselle tapahtua on menettää kasvonsa. Tätä tapakulttuuria kutsutaan myös häpeäkulttuuriksi.

Ihmispaljoudesta huolimatta, tai juuri siksi, Japanista on kehittynyt erittäin organisoitu maa. Ihmiset tuntuvat tietävän miten ja minne liikkua eikä turhaa ryntäilyä juuri näe. Puhelimessa puhuminen julkisissa liikennevälineissä katsotaan epäkunnioittavaksi muita ihmisiä kohtaan ja onkin tavallista että kännykän ovat äänettömällä kaupungilla kuljettaessa.

Taikauskoa

Japanilaisessa kulttuurissa kaikki jaetaan kolmella. Kahdella jaettavat asiat tuottavat huonoa onnea. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että WC-paperirullan ensimmäinen pala taitellaan kolmioksi. Jos aikoo antaa rahaa lahjana japanilaiselle, tulee summan myös olla pariton, ei kahdella jaettava.

Japanilaisissa kodeissa, kuten suomalaisissakin, otetaan ulkokengät pois ovella. Japanissa käytetään usein sisätossuja liikuttaessa kotona. Japanilaisissa kodeissa vieraillessa on hyvä myös tuoda pieni lahja mukanaan. Japanilaiset muutenkin mielellään vaihtavat pieniä lahjoja keskenään.

Käytöstavat

Japanissa ei kannata katsoa silmiin, sillä sitä voidaan pitää töykeänä käytöksenä. Toinen huomionarvoinen seikka on, että omat mielipiteet kannattaa pitää omana tietonaan ja jakaa vain läheisimpien kanssa. Näin tulee toimia erityisesti jos ne voivat aiheuttaa eriäviä mielipiteitä. Japanilaisessa kulttuurissa on tärkeää pitää yleistä positiivista tunnelmaa yllä ja liian kärkevien mielipiteiden esittäminen katsotaan röyhkeäksi käyttäytymiseksi.