Joulun vietto Australiassa

Joulu Australiassa voi olla meille lumiseen jouluun tottuneille aika erilainen kokemus. Joulukuussa on Australiassa kesä parhaimmillaan ja lämpöä riittää vaikka muille jakaa. Australia on monen kulttuurin kohtaamispaikka ja jouluperinteet ovatkin saaneet vaikutteita monesta eri maasta. Australiassa juuri joulupäivä on varsinainen joulunvietto päivä eikä esimerkiksi jouluaatto poikkea normaalista arkipäivästä juuri mitenkään.

Joulupukki matkaan jo käy

Australiassa joulupukki kuuluu asiaan samoin kuin meillä Suomessakin. Pukin pulkkaa tai pikemminkin kärryä voivat kuitenkin vetää porojen sijaan vaikkapa kengurut tai pukki voi saapua surffaten paikalle antamaan lahjoja.

Jouluruokailu

Koska joulu sijoittuu paikalliseen kesään, touhutaan pyhien aikana paljon ulkona esimerkiksi rannalla, uima-altaalla tai vaikkapa pelaten krikettiä. Jouluateriakin nautitaan useimmiten ulkosalla, joko omassa puutarhassa tai esimerkiksi rannalla tai puistossa piknikillä.

Tyypillisiä jouluruokia ovat kalkkuna, kala, äyriäiset ja paikalliset lihapiirakat sekä jälkiruokana jouluvanukkaat. Jouluvanukkailla on yllättävä yhteys suomalaiseen joulun viettoon, nimittäin vanukkaaseen usein piilotetaan yllätys, joka tuo löytäjälleen onnea, aivan kuin riisipuuroon piilotettu mantelikin. Christmas cracker, eli ison paperikaramellin muotoinen paketti, kuuluu miltei aina Australialaiseen joulunviettoon. Kun karamellin päistä vetäistään, paljastaa se sisältään yllätyksen.

Carols by Candlelight

Omin Australialainen jouluperinne on Carols by Candlelight- tapahtumat, eli joululauluja kynttilän valossa. Isoimmat tapahtumat järjestetään Melbournessa ja Sydneyssä. Tapahtumissa ihmiset kokoontuvat pimenevään iltaan laulamaan tunnettujen esiintyjien johdolla joululauluja. Tilaisuuksissa jokainen sytyttää kynttilän, jolloin osallistujista kasvaa valtava kynttilämeri.