Tervehtiminen eri kulttuureissa

Niinkin arkipäiväinen asia kuin tervehtiminen voi aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa tavatessa ihmisiä muista kulttuureista. Me suomalaiset olemme tunnetusti hieman varautuneita, emmekä välttämättä hae katsekontaktia, saati sitten fyysistä kosketusta, muuten kuin korkeintaan kättelyn muodossa. Tosin nuoremmille sukupolville lähempi kontakti ja halaaminen voivat jo tuntua luontevammalle.

Pohjoinen Eurooppa

Pääpiirteissään kaikissa pohjoismaissa tervehditään samalla tavalla kättelemällä. Iso-Britanniaan ja Irlantiin mennessä small talk astuu mukaan kuvioihin ja tervehdittävältä kysytään vointia kättelyn yhteydessä. Tähän kysymykseen ei edes odoteta oikeaa vastausta, vaan kysymykseen vastataan täsmälleen samalla kysymyksellä. Ensimmäisen kättelykerran jälkeen on tyypillistä, että ei enää kätellä vaan tervehditään nyökkäyksin ja tervehdyssanoin. Toki ystäviä ja tuttavia usein halataan ja saatetaan pari poskisuukkoakin vaihtaa.

Ranska ja Välimeri

Ranskassa tuttavia halataan ja poskisuukotellaan, mutta virallisemmissa yhteyksissä kättely katsekontaktilla on varmin tapa lähestyä uutta ihmistä. Italiassa ja Espanjassa halaaminen ja kahdesta kolmeen poskisuudelmaan on melko tyypillinen tervehtimismuoto heti tuttavuuden alusta saakka.

Aasia

Aasiassa jopa kättelyä vältetään ja usein tervehtiminen tapahtuu nyökkäämällä. Jokaisen omaa tilaa kunnioitetaan ja fyysistä kosketusta vältetään. Monelle suomalaiselle tämä tapa myös sopii vallan mainiosti. Kenties etäisimmän tervehtimistavan omaavat korealaiset, jotka eivät välttämättä tervehdi ollenkaan, ellei se satu heitä huvittamaan.

Etelä-Amerikka

Toki on kulttuureja jotka vievät kohtaamiset aivan eri tasolle. Etelä-Amerikassa on mahdollista törmätä pidempiin tervehtimisrituaaleihin. Yleensä tervehditään halauksin ja suukoin, mutta rituaaliin voi kuulua kättelyä, halailua, poskisuukkoja ja lisää kättelyä ennen viimeistä taputusta olkapäälle.