Venäläisen kulttuurin perusteet

Venäjällä on voimakas kulttuurihistoria ja vanhat perinteet. Yksi olennaisin osa venäläistä tapakulttuuria on teitittely. Jopa tuttujakin henkilöitä teititellään ja nimeä käytettäessä käytetään henkilön etunimeä ja isännimeä. Perheenjäsenille ja hyville ystäville puhuttaessa käytetään hellittelynimiä ja monilla nimillä on useampiakin lempinimiä, joita käytetään sen mukaan kuinka läheinen henkilö on kyseessä.

Historia täynnä taiteilijoita

Venäjän kulttuuri nojaa voimakkaasti historiaan. Venäjä on kautta aikojen tuottanut paljon kirjailijoita, muusikkoita, musiikkia ja balettia sekä monia muita taiteen muotoja. Jopa venäjän kielen kunnollinen ymmärtäminen vaatii tutustumista maan taustoihin sekä kulttuuriin. Kulttuurin eri elementit nivoutuvat toisiinsa ja ruokkivat toinen toisiaan. Esimerkiksi Puskinin tekstien tunteminen tuo Tsaikovskin oopperat kuten Patarouvan ja Evgeni Onegin paremmin ymmärretyiksi. Maailmanlaajuisesti tunnetuimpia venäläisiä taiteilijoita ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa taiteilija Ilja Repin, kirjailija Fjodor Dostojevski sekä säveltäjä Igor Stravinsky.

Venäläinen vieraanvaraisuus

Venäläiset ovat erittäin vieraanvaraisia ja heille on kunnia asia kestitä vierastaan. Ruokaa tarjoillaan vieraalle niin kauan kun vieras tyhjentää lautasensa kokonaan. Siksipä esimerkiksi ilmaistessaan olevansa kylläinen, kannattaa lautaselle jättää hieman tähteitä. Vieraita kestitään kaikella parhaalla mitä talosta löytyy, kuten vodkaryypyillä ja parhailla leivonnaisilla. Lahjojen antaminen venäläisessä kulttuurissa on myös oma taiteenlajinsa, sillä jokainen lahja vaatii vastalahjan.

Venäläisessä kulttuurissa vahvoja johtajia arvostetaan ja esimiehen ja vanhempien ehdoton kunnioitus kuuluu asiaan. Myös oman statuksen ja menestyksen esille tuominen koetaan tarpeellisena.